Az őszapó

Tudtad? Ezeknek a kis apróságoknak a nevét (Aegithalos) Arisztotelész adta eredetileg. Magyarországon már a a késő miocén (23,03 - 5,332 millió évvel ezelőtt)  időszakból találtak őszapó (Aegithalos gaspariki) fosszíliákat a mai Polgárdi területén. Ebben a cikkben igyekeztem 3 érdekességet is elhozni, remélem, tetszeni fog!


Tudományos neve: Aegithalos

Magyarországon védett, értéke 25.000 Ft

Hossza: 14 cm 

Szárnyfesztávolsága: 16-19 cm

Súlya: 7-10 g

Hallgasd meg az alapból halk, hívó hangját:

Az őszapó egy kedves kis faj, akiknek a viselkedése leginkább egy izgatott gyerekére emlékeztet.

Amellett, hogy puhák, aranyosak és gyakran szelídek, az őszapók lenyűgöző családi életet élnek! 

Az őszapó hím és tojó együtt, közös erővel építik közös fészküket, még hozzá nagyon mesterien, erre a későbbiekben kitérek még. Ez a folyamat megközelítőleg három hetet vesz nekik igénybe a szezon korai szakaszában, később elég nekik erre egy hét is.

De még mielőtt tovább olvasnád, muszáj idetennem most egy videót, amit nem tudok másképp kommentálni, csak hogy: ♥️

A fészek kinézetileg egy jó kis bunkerhez hasonlít tetővel és bejárati lyukkal a tetején. Ezek a fészkek megtalálhatóak bokrokban, vagy a fák ágainak tövében, szinte teljesen beleolvadva a környezetébe. A fészek továbbá pókfonálból, mohából és néha papírdarabokból áll.

Hogy legalább ötcsillagos legyen ez a kis szállás a fiókák számára, tollal bélelik ki a belsejét. Ehhez nagyon sok - akár 2000-nél több darab tollra is szükségük lehet. Hogyan szereznek ilyen sok tollat? Aktívan pásztázzák a környezetük talaját elhagyatott tollak után kutatva, illetve hátha találnak már nem élő madarat, aki "segítségükre lehet" ennek a feladatnak a megoldásában, mint egyfajta "újrahasznosítás". Az alábbi képen látható a fészkük (ha rákattintasz, kicsit jobban szemügyre veheted):

Mi a helyzet a fiókákkal?

A tojó 8-12 tojást költ ki. Igen ám, de ha mindegyik kikel, a helyzet kezd eléggé zsúfolt lenni a családi fészekben! Ezért a fészket úgy tervezték, hogy igény szerint bővíthető legyen.

A fiókák etetésébe beszállhatnak más kifejlett őszapók is, extra segítségként. Ezek a segítők legtöbbször olyan madarak, akiknek nem sikerült a költés, illetve a fészektulajok testvérei. Ilyen feltételek mellett bátran kijelenthető, hogy a fiókák túlélési esélye igen magas.

Amikor kirepülnek a kicsik a fészekből, a szüleikkel és a segítőikkel továbbra is szoros kapcsolatban maradnak - együtt róják a környezetüket ételt keresve.

A fiatalabb őszapók kinézete más: farktollazatuk rövidebb, arcukat sötétbarna toll fedi:

Mit falnak szívesen?

Leginkább kisebb rügyeken, leveleken, ágakon élő rovarokat és azok lárváit fogyasztják nagy előszeretettel, de a bogyós gyümölcsökkel is jól elvannak. Egy kis ízelítő az őszapó étlapjukról: Finomak és táplálóak számukra a mezeikabóca-félék; kaszáspókok, legyek, tripszek, azaz rojtosszárnyúak; ormányosbogár-szerűek; hártyásszárnyú rovarok.

A madáretetőkben a faggyúeleséget és a földimogyorót is nagyon szeretik. Kérlek írd le kommentben, hogy te hogy láttad? Mit eszegetnek szívesen a madáretetődből?

3 extra érdekesség róluk:

1. Szoros kötelék 

Az őszapók ritkán kóborolnak egyedül, inkább csapatostul fedezik fel a vadregényes kertek bokrait és fáit. Gyakran üldögélnek egymás mellett szorosan a faágakon, és sokan beszámoltak már arról különböző magyar fórumokon, hogy be szokták néha takarni egymást a szárnyukkal az összetartozás és egymás segítése (fűtése) jegyében.

Az ilyen szoros összebújás mögött azonban van egy hierarchiai vonulat is: akik középen helyezkednek el, magasabb rangot érdemeltek ki.

2. Veszélyes tél

Mivel az őszapók termete igen kicsi, gyorsabban kihűlnek a hosszantartó és zord téli hónapokban. Sokan ilyenkor teljesen átfagynak, kihűlnek, hiszen ők gyorsabban veszítenek a testhőmérsékletükből, mint nagyobb fajtársaik. 

Az előbb írtam, hogy szeretnek egymáshoz szorosan összebújva pihenni, aludni. Ez különösen a hideg hónapokban igaz, hisz aki -függetlenül az időjárástól- egyedül találja magát, ingerült lesz és kétségbeesetten hívni kezdi társait.

Ezen kívül, mivel megpróbálnak nagyon-nagy élelmiszercsomagot hazaszállítani, lelassítja őket egy esetleges ragadozó elöli menekülésben.

A túlélési esélyeik növeléséhez biztosítsunk számukra energiában dúslakodó élelmet a kertünkben - ha van olyanunk - .  A nagyobb magvakkal nem képesek elbánni, úgyhogy szórhatunk kis magvakat, finomra reszelt sajtot és mogyoró töredékeket az etetőbe. (Ugyanakkor remek szolgálatot tehet a boltokban kapható aprómagvas madáreleség, faggyúeleség.)

3. Egyetlen különbség a nemek között

A hím és a tojó színe megegyezik, lényegi jól észrevehető különbség az lehet, hogy a tojó farktolla néha el van görbülve. Röviden összefoglalva alapvetően fekete-fehér színkombinációjú, gömb alakú madarak, túlméretezett farktollakkal.

Az északi és keleti egyedek feje teljesen fehér, míg nyugati társaiké fekete csíkkal tarkított, a délebbre élőké pedig barna csíkkal egészül ki.


Tetszett a cikk? Akkor kövesd a Facebook-oldalam, ahol első kézből értesülhetsz arról, ha egy újabb érdekességet teszek közzé! :)

 
A róla készült kitűzőt vagy nyakláncot a képre kattintva megtalálhatod: